dinsdag 24 november 2015

Een strakke trui wijder maken: banden inzetten in zijnaden

Hoe maak je een trui wijder? Door in de zijnaden een band te breien. Hoe je dat doet lees je hier:
Stel: je breit een trui. Na een paar maanden stug doorbreien heb je hem eindelijk klaar en zet je hem in elkaar. Het grote moment is eindelijk daar, je kunt hem passen. Helaas wat een teleurstelling: de panden zijn net iets te strak. Wat nu?steken opnemen:
 • haal de zijnaden los tot aan de mouw. De rest van de trui laat je intact, ook de mouwnaad laat je dicht.
 • pak je breinaald en breiwol (in dezelfde of afstekende kleur) en neem langs de linkerzijkant van het voorpand elke tweede toer een steek op. Begin onderaan de boord. Had je de zijkanten afgewerkt met een kantsteek die je elke tweede toer breit, dan neem je dus elke kantsteek op.
 • waar de mouw aan het pand zit, neem je zoveel steken extra op als je denkt nodig te hebben om je trui extra wijdte te geven. Tot ongeveer 6 steken kun je vast nog wel erbij opnemen onder de mouwinzet zonder de mouwnaad los te halen. Eventueel haal je de mouwnaad over 2 cm uit en neem je de steken op aan de zijkanten hiervan. Bedenk dat je straks aan de andere kant hetzelfde gaat doen. Als je bij de mouwinzet 10 steken extra opneemt wordt je trui straks 20 steken wijder!
 • neem langs de aansluitende zijkant van het rugpand ook steken op. Tel na of je aan het voorpand en rugpand evenveel steken hebt opgenomen.
steken overzetten om te kunnen breien:
 • Knip de draad af waarmee je de steken hebt opgenomen, want het is helemaal niet de bedoeling dat we al die steken gaan breien. We gaan alleen de extra steken van de band breien. (Hecht de draad nu alvast af, want anders rekt de laatste steek zo uit.)
 • Zet de opgenomen steken van het rugpand en band op een tweede naald. Of, als je een rondbreinaald gebruikt, zet alle steken van rugpand en band over op de andere punt van de rondbreinaald. In elk geval moet na deze actie het werk zo zijn verdeeld over je breinaalden dat je de steken van de band kunt gaan breien en de steken langs de panden staan te wachten op je breinaalden.
breien:
 • pak je breidraad en brei de steken van de band recht tot aan de laatste steek daarvan. Brei die AAS samen (afglijden, afglijden, samenbreien) met de eerste steek in wachtstand van de zijkant van het rugpand. Keer.
 • Brei de teruggaande toer averecht. Brei tot aan de laatste steek van de band. Brei die averecht samen met de eerste wachtende steek van de zijkant van het voorpand. Keer.
 • Ga zo door tot je alle steken langs de zijkanten verwerkt hebt.
 • Brei bij de boord de steken van de band in boordsteek.
 • Het resultaat is een gladde band waarvan niet is te zien dat hij eigenlijk niet de bedoeling was.
doe hetzelfde bij de andere kant en geniet van je trui.


tips:
 • banden van een afstekende kleur geven een sportieve look.
 • ook als je de trui in patroon hebt gebreid, brei je effen banden in tricot. Probeer niet om motiefjes precies te laten aansluiten. Zie de banden als een extra toevoeging aan het ontwerp en probeer ze niet onzichtbaar te maken.

2 opmerkingen:

 1. Waauw dit is handig zeg ; ik ga het proberen , heb het niet helemaal begrepen maar ga oefenen ; ik begrijp het niet zo goed met dat AAS en zo ! Waarom moet de je draad afhechten waarmee je de steken hebt opgenomen ?
  Ik zou het fijn vinden als er hier een video over is ! Is dat mogelijk ? Bedankt alvast !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja een video.... dat is me teveel gevraagd. Dat kan ik niet!!!

  draad afhechten: je gaat helemaal niet breien met die draad. je zet er steken mee op, maar je breit alleen de extra opgenomen steken vlak onder je mouwinzet. Die opzetdraad kun je afknippen, maar als je hem niet afhecht, wordt hij te los of je verliest de laatste steek zelfs.

  Het idee is dus dat je alleen met de 6 (of ander aantal) steken breit die je extra hebt opgenomen onder je oksel. De steken die je langs het voorpand en rugpand hebt opgenomen, staan in wachtstand op je breinaalden.
  Bij elke toer pik je er eentje bij, en die brei je samen met de buitenste steek van de band, zodat de band 6 steken breed blijft over de hele hoogte van je trui.

  Tja, en dat samenbreien: de ene kant gewoon, de andere kant andersom (AAS) is het mooiste, net als bij de teen van een sok, of een raglanmindering. Maar het hoeft niet perse. Als je aan beide kanten op dezelfde wijze mindert, werkt het ook, alleen krijg je dan een randje dat niet symmetrisch is.
  Mail me met al je problemen, fotootje erbij, ik help je eruit!

  BeantwoordenVerwijderen