Heel veel hielen

Een sok is niet meer dan een zak met een driedimensionale uitstulping voor de hiel. Er zijn heel wat manieren om die hiel driedimensionaal te vormen. Op dit blog staan heel wat berichten over hielen.

Hier een overzicht van de hielen die ik brei. Vind je het lastig de beschrijving te volgen op het scherm terwijl je breit en wil je liever een patroon op papier? Je kunt het breipatroon met de beschrijving van vijf hielen ook downloaden.
Tip: maak een hele serie babysokjes met allerlei verschillende hielen en berg ze op in de vakjes van een theekist. Jouw portfolio!sokjes 4 met jojohiel
jojohiel

De jojohiel is een klassieke hiel die wordt gevormd met verkorte toeren. Hij is niet lastig te breien, wel is het lastig geen 'gaatjes' te krijgen aan de zijkanten van de sok. De hiel is symmetrisch, het maakt dus niet uit of je bij de tenen of bij de boord begint. Brei de jojohiel.


sokjes 1 met boemeranghiel
boemeranghiel

Bij de boemeranghiel, net als bij de jojohiel, maak je de hielvorm door middel van verkorte toeren. Bij de jojohiel brei je de twee hielhelften direct na elkaar, bij de boemeranghiel brei je er enkele hele rondes tussen, zie het witte bandje over de wreef. Hierdoor is het eigenlijk een verbeterde versie van de jojohiel, omdat hierbij de 'gaatjes' minder snel ontstaan. De hiel is symmetrisch, het maakt dus niet uit of je bij de tenen of bij de boord begint te breien. Brei de boemeranghiel.


achterafhiel

De achterafhiel geeft hetzelfde resultaat als de jojohiel, maar hierbij brei je eerst de sok als een lange zak, knip je op de plek van de hiel een draad open, en brei je achteraf de hiel erin.


sokjes 2 met Franse hiel
Franse hiel

De Franse hiel is een van de hielen met hielflap: grote en kleine hiel. Hij lijkt sterk op de Hollandse hiel. Het verschil zit hem in de kleine hiel onderop: bij de Hollandse hiel is die rechthoekig, bij de Franse hiel trapeziumvormig. De Franse hiel is daarmee net iets minder grof dan de Hollandse hiel, maar het verschil is minimaal. De trapeziumvorm is toe up heel gemakkelijk te breien. Brei de Franse hielsokjes 3 met Hollandse hiel
Hollandse hiel

De Hollandse hiel geeft een prachtige sok met hielflap aan de achterkant, die vaak in versterkte steek wordt gebreid. Dit levert een stoere sok op. Van alle hielen geeft de Hollandse hiel de meeste ruimte aan de wreef, en is dus geschikt voor grove voeten. Brei de Hollandse hiel.

Fleegles hiel

sokjes 5 met Fleegles hiel
Fleegles hiel kwam ik tegen op een blog van een Canadese breister die haar eigen hiel had bedacht. De hiel wordt gevormd door een spie en een halve jojohiel, zie foto. Hij geeft ongeveer dezelfde vorm als de boemeranghiel, en is daarmee vooral geschikt voor smalle fijne voeten. Brei Fleegles hiel.


tomatenpartjeshiel


Duitse bandhiel

Op Amerikaanse sokkenbreiblogs lees ik dat we deze hiel veel tegen komen in oude patronenboeken. En dat het een Duitse hiel is. Maar op Duitse sokkenbreiblogs kom ik hem nergens tegen. Aan de hand van een foto en een beschrijving op een Amerikaans blog ben ik tot dit model gekomen.

Achterop de hiel loopt een vertikale band, links en rechts daarvan wordt gemeerderd. De sok heeft geen spie!

Brei een sokje met de Duitse bandhiel


6 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog! mooie beschrijvingen!
  Ik ben voor de facebook groep "sokken breien" op zoek naar patronen voor de hiel. Ik brei een slang met hielen en wil die uitgeven als KAL. mag ik jouw beschrijvingen overnemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is goed, vermeld je dan wel waar je de patronen vandaan hebt?

   Verwijderen
 2. Heeft ze gedaan Mathilde, vandaar dat ik hier ben! Dank je wel voor het delen!
  Groet
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Liesbeth van Besouw25 juni, 2020

  Wat een supergoeie uitleg, precies wat ik zocht: de vergelijking van de diverse manieren. Dank u heel erg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Liesbeth van Besouw26 juni, 2020

  Hier een overzicht van de hielen die ik brei. Vind je het lastig de beschrijving te volgen op het scherm terwijl je breit en wil je liever een patroon op papier? Je kunt het breipatroon met de beschrijving van vijf hielen ook downloaden.
  Als ik op die hyperlink klik, dan komt er alleen maar een (verkoop)scherm van Etsy. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor het delen van zo veel informatie en patronen van diverse hielen! Hier ga ik plezier van hebben!
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen