woensdag 8 april 2015

Sokken breien met meerkleurig garen

Effen sokken kun je overal kopen. Maak jouw zelfgebreide sokken uniek door ze meerkleurig te breien. Dat klinkt moeilijker dan het is, want veel sokkenwol is al meerkleurig van zichzelf.

Soorten meerkleurige sokkenwol

Er zijn allerlei soorten meerkleurige sokkenwol met verschillend effect:
  • geitewollen sokken
  • gestreepte sokken
  • sokken met jacquardmotiefjes

Geitenwollen sokken

Geitenwollen sokken zijn weer helemaal hip. Ze worden gebreid met vrij dikke sokkenwol die gemaakt is door draden van verschillende kleuren in elkaar te draaien tot een breidraad. Dikke sokken zijn fijn in laarzen en klompen, maar niet in gewone schoenen. Gelukkig bestaat nu ook dunne geitenwollen sokkenwol in verschillende kleuren.

Gestreepte sokken

Sokkenwol voor gestreepte sokken heeft langere stukken van een kleur waarna die kleur overloopt in een andere kleur. Het resultaat is sokken met strepen. Het lijkt alsof je met allerlei verschillende kleurtjes hebt gebreid. Maar dat heb je niet!


Tip 1: op een bol is het niet te zien wat het effect is bij het breien. Soms staat er op de wikkel een voorbeeldsok. Vraag anders of de winkel een voorbeeld heeft liggen.


 

Voor sokken is dit prachtig garen. Voor een trui is het minder geschikt. Dat komt omdat de breedte van de strepen afhangt van het aantal steken op je naald. Dus de strepen onderaan de trui zijn smal en worden breder nadat je de armsgaten hebt afgeminderd, en de strepen in de mouwen zijn onderaan heel breed, en bovenaan smaller. Dat is vaak niet mooi. Ook zie je vaak wel heel erg goed de zijnaden en bij een vest de middenvoornaad, want de strepen lopen niet door over de naad.

Sokken breien met verloopgaren is erg leuk: je blijft breien want je wilt steeds weer zien wat er komt. Je sok is daardoor snel klaar!

Het is wel lastig om twee gelijke sokken te breien, want dan moet je precies op hetzelfde punt in het kleurverloop beginnen. In een ander stukje kom ik daarop terug. Sommige mensen vinden het erg belangrijk dat twee sokken gelijk zijn, anderen vinden het juist leuk dat twee sokken verschillend zijn en wel bij elkaar passen.


Jacquardsokken

Bij dit type garen zitten er tussen de delen van een kleur ook gestippelde delen, waarbij elke stip kleur zo lang is als nodig voor een steek. Dus een zwart wit gestippeld deel geeft een randje in 1 zwart 1 wit. Na een tijdje verandert het blok in bijvoorbeeld effen zwart. Zulke randjes geven een heel leuk effect, en het lijkt net of je ingewikkelde jacquardpatronen in twee kleuren breit. Het merk Regia heeft een hele lijn sokkenwol met dit effect.

Verrassend breien

Breien met meerkleurig garen is echt heel erg leuk. Het is steeds weer verrassend wat eruit komt, dus je blijft breien. De wol waarbij randjes ontstaan is helemaal spannend, want het soort randje wordt ook nog eens bepaald door het aantal steken. Zet je bij een volgend paar sokken twee steken minder op, komen er heel andere randjes uit! Fantastisch.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten