donderdag 23 april 2015

Hielen 6: Duitse bandhiel

Echt goed gelukt vind ik deze sok nog niet, maar als proefexemplaar werkt het: een minisokje met de Duitse bandhiel. Op Amerikaanse sokkenbreiblogs lees ik dat we deze hiel veel tegen komen in oude patronenboeken. En dat het een Duitse hiel is. Maar op Duitse sokkenbreiblogs kom ik hem nergens tegen. Aan de hand van een foto en een beschrijving op een Amerikaans blog ben ik tot dit model gekomen. Maar ik vind het stukje wit, de kleine hiel zeg maar, nog te klein. Dat had wel wat verder naar achteren door mogen lopen, en dan het blauwe deel minder afgerond. Klik door voor de beschrijving, toe up.

Veel plezier 


werkwijze sokken met de Duitse bandhiel


1. Brei de tenen. Meerder tot 2 keer 16 steken per sok.
2. Brei de tussenvoet net zolang als bij de jojohiel, dat is langer dan bij de Hollandse en Franse hiel, want bij deze Duitse hiel brei je geen spie.
3. Nu brei je de kleine hiel, op de foto wit, als volgt. De middelste 2 steken worden een bandje in het midden achterop de hiel, aan weerszijden daarvan ga je meerderen. Brei 7 steken, meerder naar rechts, brei de 2 bandsteken, meerder naar links, keer.  Haal de eerste steek af, brei 3 steken averecht, keer. Haal de eerste steek af, meerder naar rechts, brei de 2 bandsteken, meerder naar links, keer. Ga zo door tot je 4 steken aan weerszijden van de band gemeerderd hebt (op de foto 3, maar ik denk dat 4 mooier is). Eindig met een averechte naald, keer. In het midden heb je nu 10 steken. Aan weerskanten daarvan heb je 7 wachtende steken. 
4. Daarna volgt het blauwe stukje van de foto. Hierbij houd je dezelfde meerderingen aan weerszijden van de band aan, En brei ook over de net gemeerderde steken van de kleine hiel. Brei de laatste AAS samen met de eerste van de 7 wachtende steken. Keer. Brei averecht terug, brei de laatste steek samen met de eerste van de 7 wachtende steken. Herhaal deze twee naalden, vergeet de meerderingen aan weerszijden van de band niet. Ga door tot je in het midden 16 steken hebt, hetzelfde aantal als in het begin.
5. Het laatste stukje van de hiel is op de foto ook blauw. Hmm, ik zal snel een beter exemplaar maken. Brei heen en weer over de middelste 16 steken zonder meerderingen in het midden. Brei in de rechte toer de laatste steek AAS samen met de volgende wachtende steek. Brei in de averechte toer de laatste steek samen met de eerstvolgende wachtende steek. Net als bij de grote hiel van de Hollandse hiel. Ga zo door tot alle steken verwerkt zijn. Eventueel brei je nog 2 naalden extra waarbij je in het gat nog een steek wegwerkt om een gaatje te voorkomen. De hiel is nu af.
6. Brei het been.
7. Brei de boord, kant losjes af.


3 opmerkingen:

 1. wat een lieffie en wat een prachtig blog heb je ik heb je blog gelijk opgeslagen

  Groetjes Ilonka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor je compliment en wat leuk dat je me volgt. heb jij ook een blog?:

   Verwijderen
 2. Ja hoor ik heb een blog kijk hier maar eens :)
  http://mijnhaakenbreiparadijs.blogspot.nl/

  Groetjes Ilonka

  BeantwoordenVerwijderen