Sokkenwol

Sokkenwol, is het echt mogelijk daarover te schrijven? Jazeker! Er zijn zoveel merken, soorten, diktes, materialen, kleuren, effen of gemĂȘleerd. Ik schrijf regelmatig over mijn ervaringen met sokkenwol.

sokkenwol met polyamide

De meeste sokkenwol bestaat uit een mengsel van wol en polyamide. Polyamide, beter bekend als nylon, is sterk maar niet warm. Denk maar aan panties, die zijn van zuiver polyamide gemaakt. Zuiver wollen sokken zijn heerlijk warm in de winter en koel in de zomer, en absorberen bovendien zweet en geurtjes, maar na een tijd vallen de gaten erin.
Acryl is niet geschikt voor sokken, behalve voor babysokken. Acryl is lekker warm maar echt niet sterk genoeg voor sokken. Probeer maar: je trekt een breidraad zo stuk. Polyamide niet, polyamide snijdt in je vingers. au!
Lees meer over het herkennen van wol met polyamide, wol, katoen en acryl. 

vegan sokkenwol 

Er bestaat ook wolloze sokkenwol. Ik brei regelmatig vegan sokken met sokkenwol op basis van plantenvezels zoals katoen, viscose van bamboe, hennep of soja, gecombineerd met polyamide. Dit levert heerlijk zachte vegan sokken op, die sterk zijn maar minder warm dan wollen sokken. Deze sokkenwol is bij uitstek geschikt voor zomersokken en voor mensen die vegan leven.

dunne en dikke sokkenwol

Je hebt dunne en dikke sokken, dus ook dunne en dikke sokkenwol. Hele dikke sokkenwol is bijvoorbeeld de wol voor dikke sportieve geitenwollen sokken: hierbij worden twee of drie draden van verschillende kleur samen getwijnd, wat het typische gestippelde effect geeft van Noorse en geitenwollen sokken.

effen en kleurtjes

Effen sokkenwol bestaat, maar steeds meer zie je sokkenwol in prachtige verloopkleuren. Hiermee brei je sokken met vlekjes, streepjes of zelfs met randjes die lijken op ingebreide motiefjes. Het breien  met verloopgaren is een verslavend feest, want het blijft een verrassing wat eruit komt. Elke sok is anders. Het is daarbij een uitdaging om twee dezelfde sokken te breien!


Veel plezier met het breien van sokken!

6 opmerkingen:

 1. Vegan sokkenwol: zijde is niet vegan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vegan sokkenwol: zijde is niet vegan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt gelijk, ik haal.het direct weg

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Wat is het verschil tussen Noorse en Geitenwollen sokken??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geitenwollen sokken zijn gebreid van een breidraad waarvan de ene twijn sterk geitenhaar en de andere twijn warme schapenwol is. Vandaar de stipjes. Maar ik zie geen geitenwol in de wolwinkel, wel Noorse Sokkenwol. En daarmee brei je net zulke sokken, blauwwit of grijswit of bruinwit gestippeld. In Noorse sokkenwol is de ene draad schapenwol, en de andere draad een andere sterkere vezel, maar geen Geitenhaar. Misschien gebruikten ze daar in het koude noorden wel rendierhaar.

  BeantwoordenVerwijderen