donderdag 16 april 2015

Oude sokken uit Egypte
Deze sokken liggen in een museum. Ze zijn opgegraven in Egypte en gedateerd op 300-500 AD.

Sokken gemaakt met naaldbinding

Volgens de beschrijving zijn het de oudste gebreide dingen in de collectie van dit museum. Maar ze zijn niet gebreid op onze manier met twee naalden waarmee je lusjes ophaalt. Ze zijn gemaakt met een borduurnaald in een techniek die naaldbinding heet.

Lees meer over naaldbinding en over deze sokken.Wat is naaldbinding?

Naaldbinding is geen haken of breien. Bij haken en breien haal je steeds niet meer dan een lusje op. bij naaldbinding haal je de hele draad door, net als bij borduren. Je draad is korter. Het is zoiets als de festonsteek in rijen op elkaar. Volgens mij is het dus zoiets als frivolite maar dan met een naald.

Ik googel op naaldbinding en lees dat daarmee in Zuid Amerika nog steeds sokken gemaakt worden. En dat het snel werkt. En dat het een Scandinavische techniek is.

Op de website van Vezel staat een beschrijving van kerststerren in naaldbinding

Het model

Mij interesseert het model. Wat een prachtige teenslippersokken. De hiel lijkt nog het meest op de Hollandse hiel. Dat kan je op deze foto niet goed zien, maar wel op andere van een soortgelijk paar. Ik denk dat de sokken in twee delen werden gemaakt, dat de voet er als een soort mouw werd aangewerkt. Zie het dikke randje rond de voet.
En om afzakken te voorkomen werden ze aangesnoerd rond de kuit.

Prachtige sokken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten