zaterdag 26 oktober 2013

Welke breiwol is waarvoor geschikt?

Breisters gooien geen resten wol weg. Nooit. Er valt zoveel te maken van resten wol: babysokken, gestreepte sjaals, gestreepte sokken, gestreepte handschoenen, tassen van granny squares, poppenkleertjes, speelgoed. 

Maar dan is het fijn als je je wolresten hebt uitgezocht op materiaal. Want alles heeft zo zijn toepassingen:

acryl

Acryl is warm maar niet sterk. Acryl is geschikt voor sjaals, mutsen, truien en eventueel voor wanten. Beter is nog om wanten te breien van sokkenwol en te voeren met acryl! Goedkoop garen van de Action, Hema, Zeeman en Wibra is vrijwel altijd van acryl. Resten die in de war zijn geraakt en mislukte breisels: weg ermee. Zonde van je tijd om dat uit te zoeken.

polyamide

Polyamide is juist niet wam maar wel sterk. Menggarens met polyamide zijn geschikt voor sokken. Dit soort wol is duur. Van resten kan je prima kleine sokken en gestreepte sokken maken. Elk restje bewaren dus!

zuiver wol

Zuivere wol is duur. Wol is warm en neemt goed vocht en geurtjes op. Ideaal voor sokken dus. Maar het is niet goed wasbaar, dus resten zijn niet geschikt om te gebruiken in een werkstuk dat gewassen moet kunnen worden, zoals een babydekentje.

katoen

Katoen is lekker voor zomertruitjes, maar ook geschikt om te verwerken in tasjes, onderzetters, pannenlappen. Gebreide zuiveren katoenen sokken vallen vaak tegen: de pasvorm blijft niet lang goed, de sokken zakken af en lubberen uit. Er bestaan wel mengvezels met katoen die geschikt zijn als sokkenwol. Resten komen altijd van pas. Bewaren dus!

andere plantenvezels

Garen van hennep, soja, brandnetel: er komen steeds meer verschillende soorten plantaardige breiwol die voldoen aan de groeiende groep die geen dierlijke spullen willen dragen. Deze garens breien heerlijk maar zijn erg duur. Elk restje bewaren dus, en dan verschillende resten van gelijkwaardige dikte combineren tot prachtige sokken,sjaals, mutsen en wanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten