zondag 13 oktober 2013

Sokken van wolresten: zes tips

Dit paar sokken is vandaag af gekomen. Gemaakt van resten vegan sokkenwol: garen met bamboe, katoen en soja. Dat soort garen is behoorlijk duur. Zonde dus om deze dure resten te laten liggen.

 Hoe brei je redelijk mooie sokken van resten?


tips voor sokken van wolresten

 1. Zoek resten sokkenwol van dezelfde dikte en hetzelfde materiaal. Mix geen polyamide-sokkenwol met vegan-sokkenwol.
 2. Koop altijd twee bolletjes van hetzelfde garen, en houd dus van elk garen twee even grote bolletjes resten over. 
 3. Brei sokken van restjes wol met twee tegelijk op een lange rondbreinaald. De sokken worden dan precies gelijk. Als je je sokken een voor een breit is het vrijwel onmogelijk resten helemaal op te breien met dan ook nog twee gelijke sokken als resultaat. Dat probleem heb je uiteraard niet als je beide sokken tegelijk breit.
 4. Begin bij de tenen. De boorden brei je door tot de wol op is.
 5. Als je resten hebt van verschillende verloopgarens, maak er dan geen rommeltje van, maak koop er een effen bolletje bij in een bijpassende kleur. Veel mooier!
 6. Brei bij voorkeur de benen in streepjes. Dat verbindt de verschillende garens met elkaar.

Vegan sokken van resten

Mijn oorspronkelijke plan was om met lichtgroen te beginnen tot aan de grote hiel, dan van de bruine (iets dikkere) de grote hiel te breien en de boord met blauw, en om dan met de over gebleven resten van groen/bruin en blauw de boorden in streepjes te breien om de kleuren in harmonie te brengen. Dat plan mislukte omdat het lichtgroen precies op was aan het eind van de kleine hiel, en de bruin precies genoeg was voor de grote hiel. Geen streepjes dus bij de boorden. Wat een toeval, ik heb echt geen decimeter garen over.
De sokken zijn kort: ze zijn voor Zoon1 en die wil altijd hele korte sneaker sokken. Hij vindt ze vast prachtig.

2 opmerkingen:

 1. Serieuze vraag aan je: heb je al ooit een patroon verkocht? Ik vraag dit, omdat het internet vol staat van gratis beschrijvingen en youtube-filmpjes over toe-up sokken breien (breien vanaf de teen). Zelf brei ik ook altijd zo mijn sokken, naast dat je kunt door breien tot de wol op is, en de hiel makkelijk is te breien, vind ik het ook een groot voordeel dat de teen geen naad heeft.
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, ongeveer een patroon per week. Kijk maar op mijn Etsy winkel.

   Verwijderen