dinsdag 1 oktober 2013

Oktober: het breiseizoen is begonnen

Oktober, het wordt kouder en donkerder: ik heb zin om breiwol en breinaalden tevoorschijn te halen. Elk jaar opnieuw krijg ik deze kriebels in de eerste week van de herfst; hoe voorspelbaar ben ik.
Verleden week dacht ik er nog niet aan maar nu vanavond krijg ik zin om wanten, mutsen en sokken te breien en nieuwe patronen uit te denken voor een vest of trui.
Ik wil proberen om een patroon te maken voor wanten op een rondbreinaald, waarbij je de twee wanten tegelijk opbreit en begint bij de dichte kant, maar om dan later apart de duim er aan te breien. Dat lijkt me de gemakkelijkste manier, maar die ben ik nog nergens tegengekomen. Als dat lukt wil ik op dezelfde manier een patroon voor vingerhandschoenen en slippersokken maken.
En ik wil nieuwe rokerswanten voor Zoons 2 en 3 ontwerpen: die van vorig jaar waren goed, maar het patroon is nog voor verbetering vatbaar (en een want is weg) want bij dat patroon had ik op een gegeven moment wel erg veel draden die in de war raken, zie foto. En ik wil nog een paar vegan sojasokken breien voor Zoon1 dus niet van katoen/acryl maar van soja/bamboe-sokkenwol. En ik wil voor mezelf wanten plus muts breien, en dan eindelijk eens een muts die me wel staat, want die ben ik nog nooit tegengekomen (ik denk dat dat een klein hoedje moet worden). En ik wil een vest voor mezelf. En een sjaal, die natuurlijk bij mijn wanten en muts moet passen.
De patronen voor sokken en wanten wil ik uitwerken en toevoegen aan mijn boek. En ik wil iedereen die dat boekje tot nu toe gekocht heeft, deze nieuwe patronen gratis toesturen.
Wat een heerlijke plannen. Morgen eerst wol en naalden uitzoeken en dan aan de slag.

6 opmerkingen:

 1. Veganistische sojasokken, interessant! Brei-ze! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk! Ik ben ook weer met sokken bezig (wol met ramie, superzacht) en een trui voor manlief, maar dat is ook meteen voor “de zaak”, want daar maak ik een breipakket van. Leuk werk heb ik dan toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ramie is toch een soort brandnetel? Ik ben geinteresseerd in goede sokkenwol zonder wol en zonder acryl/polyamide/dralon etc. Dus plantaardige vezels zoals bamboe, katoen, hennep, ramie, soja, rayon/viscose. Voor veganistisch levende Zoon1. Heb jij dat soort sokkenwol?

   Verwijderen
  2. Ja,ik heb sowieso sokkenwol met bamboe, die is nu zelfs flink in de aanbieding. Kijk maar even bij de Sale. Ik ga die met ramie (is inderdaad een plantvezel) ook inkopen, maar moet even van de oude voorraad af, ruimtegebrek!

   Verwijderen
  3. Zit net te denken, er zit natuurlijk wel wol in, het is gemengd met ramie. Daar heeft je veganistische zoon niks aan. Katoen dan? Mijn wolletjes komen allemaal wel uit diervriendelijke houderijen, dat vind ik echt een eerste vereiste, maar ik denk dat dat voor hem toch niet voldoende is. En ik wil dolgraag hennep e.d. gaan inkopen, maar gewoonweg niet te vinden, behalve in Amerika. En dat is om allerlei redenen geen optie (meer): het wordt toch meestal gevlogen (dus milieuonvriendelijk), en je betaalt je helemaal scheel aan de invoerrechten en dat maakt het product ook onverkoopbaar. Maar ik zoek verder en hou je zeker op de hoogte!

   Verwijderen
  4. Er zijn wel bedrijven die kleren maken van hennep, brandnetel en zo, maar ook die verkopen geen breigaren dat dan ook nog geschikt is voor sokken. Het breigaren dat ik gebruik is bamboe met soja en bamboe met katoen, beide van Crystal Palace, gekocht via wolhalla. Superzacht garen, het zijn Zoon1 zijn favoriete sokken.

   Verwijderen