woensdag 9 oktober 2013

Duurzame sokkenwol

Bij CeeTee online wolwinkel had ik voor het eerst wol en breinaalden besteld en ik was benieuwd.
Gisteren kwam het pakketje aan: een stevig doosje dichtgeplakt met 100% recycleerbaar plakband (moet ik dat eraf peuteren en apart inleveren?). Ik sneed het doosje open en een lavendelgeur kwam me tegemoet: een lavendelzakje, wat leuk! Zonnig gestemd pakte ik verder uit. Vier bollen prachtige sokkenwol: twee hele grote  vrij dikke wol Trekking Fach in een warme rode kleur, op een bol van 150 gram zit 390 meter en is dus genoeg voor een paar sokken, 75% wol en 25% polyamide. En twee iets dunnere Trekking Pro Natura in donkergroen/blauw: 75% wol, 25% bamboe, op een bol van100 gram zit 420 meter, en is dus ruim genoeg voor een paar sokken. Deze laatste wol is voorzien van een keurmerk '100% garantiert Natur pure nature'.

Het lijkt me geen echt keurmerk, maar de intentie is duidelijk.


Ook in de doos een bamboe-rondbreinaald, 3m dik, 80 cm lang. Ik kijk ernaar uit om daarmee te gaan breien. Ik brei altijd op een dunne metalen naald van Knitpro die hinderlijk glinstert; ik krijg tranende ogen tijdens het breien. De dunste bamboenaald die CeeTee verkoopt is 3 mm; zodra die van 2 1/2 mm verkrijgbaar is, koop ik die!
Verder in de doos een catalogus van Forte uitgevers en een mooi kaartje van CeeTee. 'Duurzame online wolwinkel; Dier-, mens & milieuvriendelijke garens'. Achterop het kaartje een uitleg van haar missie: "in Nederland een groot aanbod creeren van prachtige, eerlijk geproduceerde brei- en haakgarens". Niet alles is meteen 100% goed, zo heeft de breinaald een plastic tussenstuk en zit hij in een plastic zakje. Het etiket van de Trekking Fach wol zegt niets over duurzaam geproduceerde of geverfde wol en de Trekking Pro Natura is superwash wol, en ik heb begrepen dat dat met veel chemicalien voor elkaar gekregen wordt. Maar CeeTee doet haar best dat alle garens 'op de een of andere manier duurzaam' is: fairtrade, gerecycled, of wol uit kleine ambachtelijke spinnerijen. Een goed initiatief dat ik van harte steun.
CeeTee volgt dit blog en zal wel blij zijn met deze post. Maar dat hebben we niet afgestemd, ik heb geen korting gekregen of zo als ik een positieve recensie zou schrijven! Nee, ik ben echt bijzonder blij met dit prachtige pakket.

3 opmerkingen:

 1. Haha, nou, en of ik blij ben met deze post! Wat een complimenten zeg, ik ga er helemaal van blozen. Ik kan je overigens voor de garens van Atelier Zitron (de sokkengarens) wel het keurmerk mailen, dat heb ik ergens liggen. Hun garens zijn ökotex standaard 100 klasse 1. Meer informatie over hun garens en hun ideeën daarachter vind je ook op hun site: http://www.atelierzitron.de.
  Het plakband apart inleveren is wel heel milieuvriendelijk. Wat erop staat, is dat het gerecycled is, gemaakt van oud plastic. Er zijn dus geen nieuwe grondstoffen voor gebruikt. Een touwtje eromheen zou milieuvriendelijker zijn, maar ik heb er niet genoeg vertrouwen in dat het dan heelhuids bij de klant aankomt. Dus vandaar dit “gerecyclede” alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zitron had wel wat meer op het etiket kunnen zetten. Op de rode Trekking Fach staat niets speciaals, dus in een winkel zou ik daar minder snel enthousiast van worden.
  En inderdaad lijkt me een touwtje minder handig: ik zou minder vrolijk zijn geworden van een open, stuk doosje, waar als eerste het lavendelzakje uit was gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens hoor, ik vind de informatie op het etiket ook aan de zuinige kant.

  BeantwoordenVerwijderen