woensdag 10 oktober 2012

Toe up sokken breien: vijf voordelen

Dit zijn mijn nieuwste zelfgebreide sokken. Heerlijke sokken en leuk om te breien.

Voordelen van toe up sokken

Ik begin bij de tenen. Waarom?
 1. Een stekenproef is overbodig: je moet toch meerderen bij de tenen, en dat stukje kan je prima als stekenproef gebruiken.
 2. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms draai je de steken na de opzet. Je breit dan een soort driedimensionale acht. Ideaal voor ronde sjaals maar niet voor sokken en truien. Als je aan de dichte kant begint, heb je dat risico niet. 
 3. Je kunt de sokken tussendoor gemakkelijk passen.
 4. Als ik weinig wol heb, brei ik de wol gewoon op bij de boord, wat beter staat dan die andersgekleurde tenen van de tweede sok die we vroeger hadden als de wol onverhoopt te snel op was.
 5. Als je toch kniekousen wilt in plaats van sokken, brei je het  been hoger op. Maar dan moet je wel meerderen, want je enkel is veel dunner dan je been. Die meerderingen kun je gemakkelijk uitrekenen terwijl je tussendoor je kousen past.


Veel plezier!

49 opmerkingen:

 1. Hoi Mathilde, ik wil graag je boek sokken breien (9781326111656) kopen. Volgens mij kan ik het boek alleen vanuit het buitenland bestellen en dan zijn de verzendkosten wel heel erg hoog. Het boek: twee sokken tegelijk, kan ik ook niet meer bestellen. Ik hoop dat jij mij verder kan helpen? Vriendelijke groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. hoi Wilma, wat leuk dat je mijn boek wilt kopen!!!!!

   Het andere boek ‘ Twee sokken tegelijk’ is inderdaad niet meer te bestellen, maar het mijne wel.

   Ik zie dat lulu 6 dollar rekent voor de verzendkosten, dat is de prijs voor een brief vanuit Frankrijk, want daar wordt het gedrukt. Ik denk dat het tijd wordt dat ik een andere drukkerij zoek, eentje in Nederland.
   Ik zal zien of ik een grotere order zelf kan plaatsen en die dan doorverkopen, wellicht dat dit goedkoper is. Ik kom bij je terug!

   Verwijderen
 2. Lionne Jans04 maart, 2015

  Hoi mathilde zou je mij ook het patroon willen sturen van de sokken om van teen naar boven te breien ben voor het eerst begonnen maar vanaf de teen lijkt me makkelijker ik worstel er nog mee mischien gaat het dan beter b.v.d groetjes lionne jans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. hoi Lionne Jans,

   mijn sokkenpatroon verkoop ik voor 3 euro via Etsy. je krijgt dan een uitgebreide beschrijving over het breien van kleine dingen op een lange rondbreinaald plus basispatronen voor sokken en wanten. Mijn winkeltje op Etsy heet sprokkelen. De link is: http://www.etsy.com/shop/sprokkelen

   Veel plezier met het breien van sokken. Leuk!

   Verwijderen
  2. Lionne Jans04 maart, 2015

   Dank je wel mathilde ik heb het meteen besteld dank je gr lionne

   Verwijderen
  3. mocht je op een probleem stuiten, mail me dan. Dan probeer ik je verder te helpen, dat soort opmerkingen verwerk ik in een volgende versie en zo wordt het boekje steeds beter.

   Verwijderen
 3. graag wil ik je patroon bestellen van het breien van 2 tegelijk (vanaf de teen) op een rondbreinaald.
  helaas krijg ik bij etsy te zien dat dit artikel niet meer leverbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt, je hebt gelijk! Als ik er een verkoop, moet ik het opnieuw activeren, en dat ga ik nu direct doen. Bedankt voor dit bericht.

   Verwijderen
  2. gedaan, nogmaals bedankt.

   Verwijderen
 4. Hallo Mathilde, ik ben sokken aan het breien op de traditionele manier en zou heel graag willen weten hoe je twee sokken tegelijk kan breien op een rondbreinaald. Zou je me de pdf toe willen sturen? Hartelijke groet, sokkenbreister Annet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. hoi Annette. Wat leuk dat je ook sokken breit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat alleen in de herfst en winter doe; de paar die ik verleden jaar laat in de winter begonnen ben ligt er nog net zo – veel te veel ander leuks in de zomer!

   Ik heb een Etsy winkel en daar kun je tegen betaling van 3 euro de pdf downloaden. Je krijgt dan de basisprincipes van het breien van iets kleins op een rondbreinaald, het breien van twee dingen tegelijk op een rondbreinaald en basispatronen voor sokken en wanten. Daarbij begin ik aan de dichte kant – de teen dus, want dan is de hiel veel simpeler: in plaats van steken opnemen, moet je dan steken samenbreien.

   Deze herfst wil ik de basispatronen maken voor als je aan de open kant begint, wat – denk ik – makkelijker is bij handschoenen en teensokken waar je tien kleine deeltjes breit. Of opzetten na de teen, dan eerst de sok breien, en tenslotte de teentjes.

   De link naar mijn Etsy winkel is: http://www.etsy.com/shop/sprokkelen

   Verwijderen
  2. Ha, ik zie nu hoe ik hier kan reageren. Bedankt Mathilde! Ik heb het patroon gelijk besteld en heb hem al binnen, blij mee! Groetjes, Annet

   Verwijderen
  3. zodra ik de nieuwe patronen klaar heb, stuur ik ze iedereen toe die de pdf via Etsy heeft gedownload. En als je er niet uitkomt, mail me en ik zal proberen je verder te helpen.

   Verwijderen
  4. Wat een service, alvast bedankt Mathilde! Ik heb de link waar je de patronen kunt bestellen net op facebook gezet. Toen ik zelf via die link naar die pagina ging nadat ik het patroon besteld had stond het item er trouwens niet meer bij. Misschien komt dat omdat ik hem al besteld had? ‘t Zal wel werken en zo niet dan hoor ik het wel via fb.

   Verwijderen
  5. ja dat klopt. Als iemand een item bestelt, moet ik het vernieuwen. Ga ik zo doen!

   Verwijderen
 5. hallo, ik vond je sokken breien op rondbreinaalden via google, zou ik dit patroin ook van je kunnen ontvangen? Ik probeer het al tijden maar het lukt me maar niet via andere patronen . Alvast reuze bedankt!
  Luzeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zou je hetgeen over sokken breien willen mailen zie ook geen box. Alvast erg bedankt
  Natasja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. blijkbaar is Box nog geen foutloos programma, op mijn i-pad doet hij het ook niet. Ik stuur je het document toe.

   Verwijderen
  2. Kan het kloppen dat ik het bestand nog niet in m’n mailbox heb? Gr.

   Verwijderen


  3. ja klopt, ik ben ziek geweest. sorry.

   Bij deze, en veel plezier ermee. Mocht je er niet uitkomen, aarzel dan niet om me te mailen.

   Mathilde

   Verwijderen
  4. Nog beterschap!
   Geeft niet maar was benieuwd of het klopte.
   Denk dat je nu alleen het PDF je vergeten bent (lol).
   Die heeft ie niet meegestuurd;).
   Alvast bedankt.
   Gr.

   Verwijderen
 7. Wat zijn ze mooi gelukt! Ik heb me nog niet gewaagd aan sokkenbreien, maar nu ik dit zie wil ik ook zelf sokken maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zeker doen, elke keer als ik ze aantrek is het weer een feestje.

   Verwijderen
 8. Beste Mathilde zou je mij het patroon willen mailen? Ik kan het nergens downloaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hallo.
  ik zou graag een patroon willen,van de sokken op een rondbreinaald gebreid.
  Willie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. in de rechterkolom kan je het boekje via BOX doewnloaden. Daarin staan de tips en de patronen. Maar ik zal het ook toesturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo,
  Ik zou heel graag het patroon voor de sokken willen hebben, maar kan het niet downloaden. Ik heb al wat geprobeerd op een rondbreinaald maar kom er niet goed uit.
  Groetjes,
  Frances

  BeantwoordenVerwijderen
 12. het is me niet duidelijk waar ik het patroon kan down loaden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar werkt de ‘box’ niet op elk systeem, want ik heb hier eerder een vraag over gehad (inmiddels is het al wel bijna 400 keer gedownload, dus bij de meesten werkt het wel). Ik zal je het als pdf rechtstreeks toesturen.

   Verwijderen
  2. graag rechtstreek toe sturen als dat mogelijk is ikmkrijg hem niet gedownload bvd
   gr hannie

   Verwijderen
  3. mijn mail adres was niet goed,nu wel

   Verwijderen
  4. Ik heb het net toegestuurd.

   Verwijderen
 13. wow, geweldig, zou het me dan nu eindelijk lukken om sokken te breien…
  dank je wel Mathilde.
  grtjs Judith

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mail me als je een probleem tegenkomt. Sokken breien moet leuk zijn want waarom zou je het anders doen?

   Verwijderen
  2. Ben eerst begonnen een proeflapje continentaal te breien, ik moet even omschakelen maar aangezien ik haken makkelijker vind dan breien gaat het zo gek nog niet, ik hou je op de hoogte!

   Verwijderen
  3. ben toch maar weer overgestapt op 5 naalden, ik strand al als ik de 8tjes op de naalden heb, de naalden zitten dan aan elkaar en als ik de steken vd achterste naald eraf haal heb ik nog steeds geen ruimte om in te steken, mijn verleidelijk gekleurde bolletje wol had geen zin om verder te prutsen dus worstel ik nu maar weer op 5 nldn : (

   Verwijderen
  4. Inmiddels lees ik ook het vervolg: jammer dat het niet gelukt is!

   Verwijderen
  5. Als je het echt toch wilt leren zoek dan eens op youtube naar filmpjes over knitting en magic loop, er staan tientallen engelstalige filmpjes op waarin dit wordt uitgelegd.

   Verwijderen
 14. Mooie site, leuke patronen…ben daarom voor het eerst aan een sok begonnen (2 tegelijk, daar waag ik me later wel aan). Maar ik heb wel een paar vragen over het sokkenpatroon: Er staat brei door tot 8 cm….is dat vanaf de teen gerekend of vanaf de laatste meerdering???? Ik hoop het laatste, anders moet ik het weer uithalen.
  En wat betekent in hemelsnaam AAS?
  Ik ben nu bij de spie…het vervolg ziet er ingewikkeld uit maar stap voor stap hoop ik er te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. hoi Marian,

   bedankt voor je reactie en wat leuk dat je begonnen bent met een sok.
   Eerst over die 8 cm: ik heb maat 38, en bij mij zit er 8 cm tussen de laatste meerdering van de teen en de eerste meerdering van de spie. Maar de ene sokkenwol rekt meer uit dan de andere: soms worden zelf gebreide sokken toch wel snel te ruim door het dragen. Maar dan hoef je je sokken niet helemaal uit te halen: als je ze af hebt en een paar dagen gedragen, en je het gevoel hebt dat ze wel wat langer of korter hadden gekund, knip je een draad door bij de punt van de teen en haalt ze van daaruit uit. Dan hoef je alleen de teenmindering opnieuw te breien.

   Dan AAS: dat is een type mindering waarbij de minderingsstreep ‘naar links’ gaat. Dus de rechtersteek komt over de linkersteek te liggen. Die mindering doe je dus meestal aan het begin van een pen, en aan het eind van diezelfde pen brei je gewoon 2 steken samen. Dan lopen de minderingslijnen mooi naar elkaar toe. AAS staat voor Afhalen, Afhalen, Samenbreien. Je haalt een steek af, gewoon alsof je recht zou breien, en die zet je dus op je rechternaald. Dat doe je ook met de volgende steek. Dan steek je met je linkernaald van links naar rechts in die beide steken, en je houdt de 2 naalden zo dat je kunt breien. De 2 steken brei je samen. Dit lijkt zo ingewikkeld als je het in woorden uitlegt, maar het is supersimpel en heel logisch als je het probeert.
   Je ziet ook wel eens staan dat je 2 steken verdraaid recht samen moet breien, dan gaat de lijn ook naar links maar dan kruisen de draden; dat is veel minder mooi dan AAS. En je ziet ook wel eens staan dat je een steek afhaalt, een steek breit, en dan de eerste steek over de tweede steek heenhaalt. ik denk dat dit de methode is die ik op de lagere school geleerd heb. Maar ook dat is net iets minder mooi dan AAS. Je ziet ook wel de afkorting AAB: afhalen, afhalen, breien. In engels noemen ze het Slip Slip Knit.

   Verwijderen
 15. Kan in de rechterbalk geen boekje. Vinden wat ik kan downloaden .graag advies.inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat raar. In de rechterbalk staat een grote box, daarin twee mappen: breiboekjes en sprokkelen. In de map breiboekjes zitten drie boekjes: twee met patronen uit De Gracieuse uit 1866 en 1868 en dan het boekje met de basistechnieken plus sokken en wanten op de rondbreinaald. Maar op mijn i-pad verschijnt die box niet, en zie ik alleen een groot leeg blok. Op mijn pc wel.

   Verwijderen
  2. ik stuur je het boekje toe.

   Verwijderen
 16. Leuk! Ik heb het patroon opgeslagen en ga het ook proberen. Toevallig kocht ik een paar weken geleden een rondbreinaald, in de hoop iets tegen te komen waarmee ik aan de slag kon! Dus bij deze, hartelijk dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Mocht je tegen een probleem aanlopen, mail me dan. Ik help je graag verder. Bovendien kan ik dan de beschrijving perfectioneren


   Verwijderen